Dieta na snížení cholesterolu


Dieta je u všech pacientů s vyššími hodnotami cholesterolu jedním z nejdůležitějších léčebných opatření.

PRAVIDLA DIETY

  • denní příjem cholesterolu ve stravě by neměl překročit 300 mg/den
  • denní příjem tuků by neměl překročit 60g/den
  • živočišné tuky ve stravě nahradíme rostlinnými
  • stále však platí, že menší množství vepřového sádla ač obsahuje cholesterol je vhodnější než ztužené tuky
  • zvýšení příjmu vlákniny na 30g/den
  • omezení energetického příjmu u obézních pacientů je velmi důležité
  • zvýšení podílu polysacharidů ve stravě na úkor slazených potravin je žádoucí
  • minimalizovat příjem alkoholu

POTRAVINY PRO DIETU NEVHODNÉ

  • Maso - vnitřnosti (játra, ledvinky), kaviár, uzená masa, tučná masa, jitrnice, jelítka.
  • Uzeniny - turistický salám, poličan, gothaj, špekáčky, paštiky.
  • Tuky - sádlo, máslo, slanina, majonéza, tatarská omáčka.
  • Mléčné výrobky - smetana, tučné sýry a tvarohy, smetanové jogurty, smetanové zmrzliny a krémy.
  • Vejce - vejce jako samostatný pokrm - smažená vejce, vaječné saláty, maximálně 2 vejce na porci - 1 žloutek obsahuje
  • 250 mg cholesterolu.
  • Ořechy - kokosové ořechy ve větším množství.
  • Polévky - polévka s játrovou zavářkou, tučné vývary, ovarová , zabíjačková.
  • Příkrmy - smažené brambory, majonézové saláty.
  • Moučníky - sušenky, oplatky, čokoláda, listové těsto, koblihy, dort s máslovými krémy, šlehačkové dezerty, chipsy, slané crakery.
  • Nápoje - alkoholické nápoje, smetanové koktejly.

Related Posts:

  • Dieta na snížení cholesterolu Dieta je u všech pacientů s vyššími hodnotami cholesterolu jedním z nejdůležitějších léčebných opatření. PRAVIDLA DIETY denní příjem cholesterolu v… Read More