Dieta na snížení cholesterolu
Dieta je u všech pacientů s vyššími hodnotami cholesterolu jedním z nejdůležitějších léčebných opatření.
PRAVIDLA DIETY
- denní příjem cholesterolu ve stravě by neměl překročit 300 mg/den
- denní příjem tuků by neměl překročit 60g/den
- živočišné tuky ve stravě nahradíme rostlinnými
- stále však platí, že menší množství vepřového sádla ač obsahuje cholesterol je vhodnější než ztužené tuky
- zvýšení příjmu vlákniny na 30g/den
- omezení energetického příjmu u obézních pacientů je velmi důležité
- zvýšení podílu polysacharidů ve stravě na úkor slazených potravin je žádoucí
- minimalizovat příjem alkoholu
POTRAVINY PRO DIETU NEVHODNÉ
- Maso - vnitřnosti (játra, ledvinky), kaviár, uzená masa, tučná masa, jitrnice, jelítka.
- Uzeniny - turistický salám, poličan, gothaj, špekáčky, paštiky.
- Tuky - sádlo, máslo, slanina, majonéza, tatarská omáčka.
- Mléčné výrobky - smetana, tučné sýry a tvarohy, smetanové jogurty, smetanové zmrzliny a krémy.
- Vejce - vejce jako samostatný pokrm - smažená vejce, vaječné saláty, maximálně 2 vejce na porci - 1 žloutek obsahuje
- 250 mg cholesterolu.
- Ořechy - kokosové ořechy ve větším množství.
- Polévky - polévka s játrovou zavářkou, tučné vývary, ovarová , zabíjačková.
- Příkrmy - smažené brambory, majonézové saláty.
- Moučníky - sušenky, oplatky, čokoláda, listové těsto, koblihy, dort s máslovými krémy, šlehačkové dezerty, chipsy, slané crakery.
- Nápoje - alkoholické nápoje, smetanové koktejly.