Žlučníková dieta
Žlučníková dieta se vyznačuje obecnou restrikcí (omezením) tuků. Dříve hrála žlučníková dieta zásadní roli v léčbě těchto potíží, nyní má částečný význam v prevenci obtíží a symptomaticky nemocnému ulevuje. V léčbě však již svůj zásadní význam dieta ztratila.
DIETA Č. 4 - ŠETŘÍCÍ DIETA S OMEZENÍM TUKŮ
- Tuto dietu podáváme při chronickém onemocnění žlučníku, po skončení akutních obtíží nebo po operaci žlučníku. Strava má šetřící charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou. Výběrem netučných potravin a omezením množství tuků snižujeme celkové množství tuků na 60g/den. Individuální výběr potravin zabrání zhoršení subjektivních potíží pacienta. Pestrou stravou zajistíme dostatek vitamínů a minerálních látek.
- Snažíme se o to, aby byl jídelníček pestrý.
- Masa dusíme, vaříme, vhodná je také úprava v mikrovlnné troubě. Maso pro lepší chuť a barvu nejprve opečeme nasucho, pak
- podlijeme vodu a dále upravujeme.
- Nepoužíváme jíšku, ale nasucho opraženou mouku nebo zálivku z mouky a vody.
- Pokrmy nesmažíme, též není vhodné grilování a vysmažování masových šťáv, protože při těchto úpravách dochází k přepalování tuků
- a vzniku dráždivých látek.
- Povolené množství tuku (másla nebo kvalitního oleje), nejlépe do 10g na porci, přidáváme až do hotových pokrmů.
NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ
- Tučná masa (bůček, kachna, husa), uzené, jelita, jitrnice, vnitřnosti - játra, ledvinky, mozeček, olejovky, zavináče, uzené ryby.
- Uzeniny - turistické salámy, paštiky.