Žlučníková dieta

Žlučníková dieta se vyznačuje obecnou restrikcí (omezením) tuků. Dříve hrála žlučníková dieta zásadní roli v léčbě těchto potíží, nyní má částečný význam v prevenci obtíží a symptomaticky nemocnému ulevuje. V léčbě však již svůj zásadní význam dieta ztratila.

DIETA Č. 4 - ŠETŘÍCÍ DIETA S OMEZENÍM TUKŮ


  •  Tuto dietu podáváme při chronickém onemocnění žlučníku, po skončení akutních obtíží nebo po operaci žlučníku. Strava má šetřící charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou. Výběrem netučných potravin a omezením množství tuků snižujeme celkové  množství tuků na 60g/den. Individuální výběr potravin zabrání zhoršení subjektivních potíží pacienta. Pestrou stravou zajistíme  dostatek vitamínů a minerálních látek.
  • Snažíme se o to, aby byl jídelníček pestrý.
  • Masa dusíme, vaříme, vhodná je také úprava v mikrovlnné troubě. Maso pro lepší chuť a barvu nejprve opečeme nasucho, pak
  •   podlijeme vodu a dále upravujeme.
  • Nepoužíváme jíšku, ale nasucho opraženou mouku nebo zálivku z mouky a vody.
  • Pokrmy nesmažíme, též není vhodné grilování a vysmažování masových šťáv, protože při těchto úpravách dochází k přepalování tuků
  •   a vzniku dráždivých látek.
  • Povolené množství tuku (másla nebo kvalitního oleje), nejlépe do 10g na porci, přidáváme až do hotových pokrmů.

NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ


  • Tučná masa (bůček, kachna, husa), uzené, jelita, jitrnice, vnitřnosti - játra, ledvinky, mozeček, olejovky, zavináče, uzené ryby.
  • Uzeniny - turistické salámy, paštiky.

Related Posts:

  • Žlučníková dietaŽlučníková dieta se vyznačuje obecnou restrikcí (omezením) tuků. Dříve hrála žlučníková dieta zásadní roli v léčbě těchto potíží, nyní má částečný výz… Read More
  • Dieta na snížení cholesterolu Dieta je u všech pacientů s vyššími hodnotami cholesterolu jedním z nejdůležitějších léčebných opatření. PRAVIDLA DIETY denní příjem cholesterolu v… Read More
  • Dieta při průjmovitém onemocnění a gastroenteritiděPříčiny gastroenteritidy bývají často infekční, někdy pouze funkční, ale jsou mnohdy kombinované, např. u cestovatelských průjmů. Základem léčby jsou … Read More
  • Dieta při „dně“K dietou nejsnáze ovlivnitelným kloubním onemocněním patří dna. Při „dně“ je porušena přeměna bílkovin, které obsahují purinové látky. V krvi se pak z… Read More